«
»

Friday, April 13, 2007

ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

Πείτε μου! Όχι, πείτε μου! Υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο πιο θεσπέσιο, πιο γευστικό, τίποτα άλλο που να σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερη ευχαρίστηση και πειρασμό από την …σοκολάτα; Υπάρχει άνθρωπος που να την έχει δοκιμάσει και να μην έχει γοητευθεί από την ντελικάτη της γεύση; Σκούρα υγείας, λευκή, γάλακτος, με αμύγδαλα ή γέμιση κεράσι, από το Εκουαδόρ ή τον Αμαζόνιο, δεν έχει σημασία. Ο καθένας με το γούστο του αλλά όλοι με μια σοκολάτα! «Αν ήμαστε ό,τι τρώμε , τότε εγώ είμαι μία σκούρα σοκολάτα 51 κιλών» είχε πει κάποτε ένας φημισμένος σεφ, και μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί του!

Όσο για την ιστορία της…2000 ετών!! Το όνομα της προέρχεται απ’ την λέξη των Μάγια xocolatl. Οι Μάγια χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο ως φάρμακο, και στα λατινικά το κακαόδεντρο ονομάζεται Theobroma(!), ένα ομολογουμένως αταίριαστο όνομα για την αγαπημένη μας λιχουδιά, που όμως σημαίνει «τροφή των θεών». Για τους Ατζέκους οι σπόροι κακάο ήταν προϊόν σπάνιο και πολύτιμο σαν τον χρυσό, που το έδωσε στο λαό του, σύμφωνα με τον θρύλο, ο θεός Κουετζακοάτλ. Ο Μοντεζούμα, ο τελευταίος ηγέτης των Ατζέκων, έπινε περίπου 50 μπολ σοκολάτα την ημέρα και διέταζε να ετοιμάζουν 200 μπολ για τα μέλη του παλατιού του!

Φαίνεται όμως πως σήμερα η σοκολάτα έχει χάσει την υπόληψή της! Κατηγορείται για ένα σωρό αποτρόπαια εγκλήματα: παχυσαρκία, ακμή…Συκοφαντίες λέω εγώ! Το ξέρατε ότι δεν έχει ποτέ αποδειχτεί επιστημονικά ότι προκαλεί σπυράκια; Το ξέρατε ότι δεν μας κάνει αυτή χοντρούς, αφού δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη, αντιθέτως η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τον μεταβολισμό μας; Το ξέρατε ότι έχει πολλές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες, εφόσον, εκτός από τις πολλές θερμίδες για τις οποίες φημίζεται, περιέχει και πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, καφεΐνη, σίδηρο, χαλκό, και δεν συμμαζεύεται; Επίσης βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος και στη θεραπεία του βήχα, της μελαγχολίας και της ερωτικής απογοήτευσης! Τέλος μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής!

Τι να πω! Ελπίζω όσοι είχαν παρεξηγήσει αυτό το υπέροχο έδεσμα, μετά από τούτο το μικρό άρθρο να αλλάξουν γνώμη. Η σοκολάτα είναι πειρασμός, δεν αντιλέγω. Και πάντα ισχύει το «παν μέτρον άριστον», που λέγανε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι! Όμως οι πειρασμοί δεν είναι πάντα για να αντιστεκόμαστε! Που πιστεύουμε τέλος πάντων, στις ενοχές ή στην ευτυχία ...; Πριν πεταχτώ μέχρι το περίπτερο για μια μεγάλη Παυλίδου Υγείας, θα τελειώσω με μια σοφή, πολύ σοφή φράση του John G. Tullius, σπουδαίου εικονογράφου και λάτρη του ‘γλυκού πειρασμού’:

«Οι 9 στους 10 λένε ότι τους αρέσει η σοκολάτα. Ο 10ος λέει πάντα ψέματα…!»

0 δροσοσταλίδες: